YAHYA KEMAL VE KENDİ GÖK KUBBEMİZ





Yahya Kemal uzun bir ömür sürmüş, Mütareke'den itibaren Türk şiirinin en önemli şahsiyeti olmuş, düşünceleriyle; tarih, coğrafya ve millet arasında kurduğu münasebetle kendisinden sonrakilere yol göstermiştir.  Şiirin, günün heyecan ve düşüncelerini daha kolay anlatma vasıtası sayıldığı günlerde şiir üzerine sadece sanat olarak, ölümsüzlüğün ifadesi olarak durmuş şahsiyetlerdendir. Şiirlerinde Türkçeyi muazzam bir şekilde kullanmış; saf şiirin öncülerinden biri olmuştur.

Üsküp'te doğan ve vatan topraklarının dışında kalan bu şehre olan hasretini ömür boyu eserlerinde devam ettiren Yahya Kemal, önce Selanik'e, oradan İstanbul'a gelmiştir. İlk şiirlerini 1902-1903'te Servet-i Fünun üslubunda verdikten sonra Paris'e gitmiş, orada birbirinden farklı sanat görüşleri ile karşılaşmış ve böylece  klasik sanatın önemini anlamıştır. Romantizm, parnasizm, sembolizm ve neo-klasisizm akımlarının arasında geçen gençlik yıllarında Paul Verlaine'nın şiir anlayışına kapılır.

Yahya Kemal bir dönem de nev-Yunanîlik dediği bir akımı canlandırmak ister.   Yakup Kadri de bu yolda onun destekçisi olur. Çok uzun yıllar sonra ancak yayınlayabildiği Sicilya Kızları gibi birkaç şiir denemesinden ibaret kalmış olan bu hareket, Osmanlı Devleti'nin yıkılış günlerinde Yahya Kemal'in Türk edebiyatında yerli ve yabancı klasiklerden hareketle yeni bir klasik oluşturma çabası yanlış anlaşılmış, hırpalanmış ve ilgi görmemiştir.

Kemal'in yeni tarz şiirlerinin tamamı Kendi Gök Kubbemiz'de toplanmıştır. Onun "saf şiir"ine eşlik etmek isteyenlerin mutlaka okuması gereken bir kitap. Kitapta altını çizdiğim bazı cümleler şunlar:

"Yaşamak zevki nedir bilmez ölümden korkan." (O Rüzgâr)

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." (Deniz Türküsü)

"Bizler mi vakti hoşça getirmekteyiz bugün?
Şüphem budur: Vakit mi geçirmektedir bizi?" (Gezinti)

"İnsan bilir cihanda nedir ömrünün sonu,
Ömründe bir dakikacık etmez hayâl onu." (Geçiş)

Yahya Kemal'in Bir Başka Tepeden adlı şiirini kendi sesinden dinleyelim bir de:


Onun O Rüzgâr şiiri de yine kaliteli şiirlerinden biri. Şiiri seslendiren kişi Mehmet Zeyd Yıldız:



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TÜRKÇE YAZILMIŞ İLK ROMAN: TAAŞŞUK-I TALAT VE FİTNAT

BİR İRONİNİN ROMANI: SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ

BİR İDEOLOJİNİN ROMANI: TURFANDA MI YOKSA TURFA MI